Het verhaal van de tijdloze CH25 van Hans J Wegner ontworpen in 1950

Een lounge chair met handgeweven papierkoord was ongezien in 1950, toen Hans J Wegner de CH25 ontwierp. Net als de iconische CH24 Wishbone chair ontwierp Wegner de CH25 in zijn eerste weken als designer bij Carl Hansen & Son. En papierkoord werd in die tijd beschouwd als een “oorlogs materiaal”: een alternatief voor het sterke sisal dat in de oorlog in het Oosten geen doorvoer kende.

Lees verder Icon

 Victors Design Agency
zondag 15 juli 2018

De tijdloze, sculpturale CH25 is zonder onderbreking in productie sinds 1950. Een geschoolde wever spendeert min. 8 tot 10 u werk om de stoel te “koorden”. Er wordt meer dan 400 meter touw (naturel of zwart) manueel verwerkt in de CH25.

De levensduur van papierkoord is minstens even lang -tot langer - in vergelijking met bijvoorbeeld textiel. Papierkoord is enkel gevoelig voor water in grote hoeveelheden (vb emmer water) en de koord die Carl Hansen & Son gebruikt is getorst én behandeld met een speciale coating om de duurzaamheid nog extra te vergroten.

De elegante, en relatief licht wegende CH25, past in quasi elk interieur. Deze lounge is nu ook verkrijgbaar in - warm en rijkelijk ogende - notelaar, terwijl vroeger enkel eik (en gerookte eik) beschikbaar waren. De CH25 is een investering die nooit zijn waarde verliest...
 

Merk: Carl Hansen & Son
Categorie: Inspiratie

Deel dit artikel:

Contacteer ons

Carl Hansen & Son in uw volgend project

Kris Pieters - Zaakvoerder staat u hierin met plezier bij.
T. +32 (0)9 282 09 21, M. +32 473 36 02 33 of Mail Kris

Kris Pieters Victors Design Agency Copyright: Olivier Van Daele
Blijf op de hoogte

Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen

We sturen eens per maand een nieuwsbrief uit.

communicatie en grafisch ontwerp door communicatiebureau Lavagraphics