Jonge, Franse collectie COEDITION heeft oude wortels...

De Franse collectie ARTELANO kende zijn hoogtepunt eind de jaren 80, begin de jaren 90, en genoot een grote naambekendheid in Frankrijk, na merken als Roche Bobois (nr. 1 - nvdr: bezwaarlijk design te noemen), Ligne Roset (nr.2), Cinna (nr. 3). En Artelano op nummer 4. Artelano bracht reeds begin 2000 creaties van Marco Zanuso, Patricia Urquiola (lang voor ze pas echt bekend werd), Rodolfo Dordoni, enz. In 2008 werd Artelano verkocht aan een Engels investeringsfonds en 2 jaar later bestond het merk niet meer...

Lees verder Icon

 Victors Design Agency
maandag 16 juli 2018

Enkele jaren terug ontstond er heimwee naar de hoogdagen van Artelano, en in 2014 werd COEDITION opgericht door de familie Coriat - toenmalige oprichters en eerste eigenaars van Artelano - in “COllaboration” met een bekende Franse design retailersfamilie. Coedition is in de ziel van zijn bestaan zijn gestoeld op diverse, internationale “COllaborations”.

De collectie heeft de ambitie om complementaire design meubelen te brengen, in aanvulling op de “grote Italiaanse merken” à la Flexform, Minotti, Cassina, enz. Quasi alle producten worden in het noorden van Italië gemaakt, bij de merkfabrikanten zelf én/ of hun leveranciers (100% high end quality).

Coedition krijgt enerzijds - vanuit de historische link met Artelano - het etiket “post modernistisch” opgekleefd. En anderzijds “visionair” met bijvoorbeeld de eerste meubelcreatie van Michaël Anastassiades (º1967): de T- square (foto). Een op het eerste gezicht minimalistisch wandmeubel met centrale ophanging, doch met verborgen T- structuur waardoor het meubel verrassend veel gewicht kan dragen.

Andere bekende, internationale designer is ondermeer Shin Azumi (º1965). Deze Japanse ontwerper is vooral bekend van de LEM barstool voor la Palma. Voor COedition ontwierp zijn design studio een betaalbare, stapelbare (project)stoel: de Loulou collection en de DAO-collection (foto).

Het Frans chauvinisme is bekend... Coedition kan - net als Artelano destijds - rekenen op enkel sterke, trouwe klanten en referenties, zoals de Bib. National de France, Tour Eiffel, enz. En ook in de lijst van ontwerpers vinden Fransen terug, zoals Patrick Jouin (º1967). En Olivier Gagnère (°1952) die met de STAR collectie (zie foto’s) een commerciële serie ontwikkelde.

“Iconisch meubel” in de collectie is de ALTAY reeks (foto) die Patricia Urquiola  destijds voor Artelano ontwierp.

De Italiaan Luca Nichetto (º1976) werkt zich op als art director van COEDITION: hij ontwierp - naast enkele meubelen - ook het interieur van de Parijse Coedition winkel- showroom, die begin Sept. 2018 officieel geopend wordt (71 Av. Bosquet Paris, 7ième). Bienvenue : )  

Categorie: Inspiratie

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen

We sturen eens per maand een nieuwsbrief uit.

communicatie en grafisch ontwerp door communicatiebureau Lavagraphics