Vakantietip voor archi lovers: Casa da Musica, Porto

 

Als Corona geen spelbreker is, adviseren wij een reis naar... PORTO. Het is de op één na grootste stad van Portugal (na Lissabon) gelegen aan de oevers van de rivier Douro, aan de Costa Verde. De stad is vooral bekend voor zijn herkomst van de porto(wijn) die er gerijpt wordt, en van daaruit wereldwijd geëxporteerd. Porto is vlot bereikbaar met rechtstreekse vluchten vanuit Zaventem. 

 

Toen Porto in 2001 culturele hoofdstad van Europa werd, startte de bouw van een nieuw hedendaags concert gebouw: de Casa da Musica. Een realisatie van Rem Koolhaas  van OMA.  De bouw duurde vier jaar (opening 2005) en wekte heel wat emoties los. Wij adviseren u alvast graag de architectuur rondleiding in (Engels of Frans, ter plaatse te regelen , duur ong 1 uur), in dit indrukwekkend gebouw… 

 

Lees verder Icon

Visueel imposante toegang van Casa Da Musica in Porto  Victors Design Agency
zondag 4 juli 2021


Casa da Música bevindt zich aan een belangrijk verkeersknooppunten in de stad.  De relatief lange bouwperiode van 4 jaar werd veroorzaakt door de complexiteit van het gebouw met zijn ongebruikelijke vorm. Het gebouw koste finaal meer dan 100 miljoen Euro, doch zijn impact in de stad is niet te onderschatten (...).

Geometrie, ruimtelijkheid en transparantie zijn fundamentele waarden in de architectuur. Binnenin het gebouw werden in essentie slechts 3 basis materialen gebruikt zijnde beton, glas en (geperforeerd) aluminium. Buiten vind je beton en strak bewerkte travertin uit Jordanië. 


Casa da Musica - waar ook Maarten Van Severen aan mee werkte - is zowel ingenieus in architectuur als polyvalent functioneel. Dit concertgebouw biedt onderdak aan 3 vaste orkesten, en telt meerdere ruimtes. De grote zaal of auditorium heeft een capaciteit van 1.238 personen, de kleine zaal telt 300 zitplaatsen of 650 staanplaatsen. En er is een restaurant, diverse bars, kinderhoek, repetitieruimtes, enz. Samengevat: voor architectuurliefhebbers is dit gebouw alleen al een reisje naar Porto waard. Een aanrader…. 
 

Categorie: Inspiratie

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen

We sturen eens per maand een nieuwsbrief uit.

communicatie en grafisch ontwerp door communicatiebureau Lavagraphics