Stilstaan bij en verdieping in... de rijke geschiedenis van Carl Hansen & Son...

Lees verder Icon

 Victors Design Agency
maandag 9 januari 2017

Carl Hansen & Son is een bedrijf dat méér dan inspireert... Tijdens mijn laatste bedrijfs bezoek werd ik bijzonder gecharmeerd door de productie faciliteiten van dit Deens bedrijf dat al meer dan 100 jaar bestaat (sinds 1908), en nog steeds actief is als gepassioneerd houtverwerker, als meubel fabrikant. 

Pas in 1949 begint Carl Hansen & Son (CHS) geschiedenis te schrijven, toen de grootvader van de huidige eigenaar Knud Erik Hansen aan Hans J Wegner vroeg om enkele stoelen te ontwerpen. Wegner verbleef enkele weken bij de familie Hansen, en in die periode ontwikkelde hij zijn meest succesvolle producten, met de CH24 (ook wel Y-chair of Wishbone chair genoemd ) als bekenste stoel. De samenwerking met Wegner duurde jaren en kende zijn hoogtepunt in de jaren '50 en '60, toen Wegner iconische meubelen ontwierp zoals dondermeer de Elbow Chair (CH20), de Smiley Chair (CH07) en de Wing Chair (CH445). 

De basis grondstof van CHS is hout, dat vnl. uit Denemarken komt, en vaak meer dan 100 jaar oud is. Het bedrijf springt bijzonder respectvol om met hout, en is zich meer dan bewust van zijn verantwoordelijkheid. Hout wordt omzichtig en met passie verwerkt tot tijdloze meubelen die duurzaam zijn, en van generatie op generatie doorgegeven worden. 

Naast de meubelen van Wegner fabriceert CHS ook klassiekers van ander Deense Modernisten zoals Ole wanscher, Kaare Klint, Mogens Koch, Frits Henningsen, enz. Door de productie van de meubelen van deze Modernisten verzekert en beheert het bedrijf als het ware het historisch Deens meubel erfgoed. En houden ze de brede verspreiding van deze iconische meubelen in stand. 

De meubelen van CHS ademen tijdloze elegantie, schoonheid en integriteit. Je vindt ze terug bij design enthousiastelingen, zowel in residentiële omgevingen, als in projecten zoals kantoren, restaurants, lounge area's, enz. 

Meubelen doen beroep op alle zintuigen, niet alleen het visuele maar ook geur, tactiliteit, enz. spelen een rol. Zo was het de filosofie van Wegner dat een meubel er vanuit alle gezichtspunten mooi moet uitzien, net als de architectuur van een goed gebouw. En "een stoel is pas een goede stoel als die naast zijn evidente functionaliteit (goed zitten) ook aangeraakt en overal bekeken mag worden. Ook de onderkant van een stoel maakt deel uit van het ontwerp: we verstoppen niks" zei Wegner.  Wegner stond bekend om zijn maniakale passie voor comfort en oog voor detail. 

Erik Knud Hansen heeft een duidelijke visie: "Wij houden vast aan traditie, respect, kwaliteit en  duurzaamheid. Dit zijn tijdloze waarden die - net als onze meubelen - niet verouderen, en die we delen op een consistente manier".  Daarom ook worden de meubelen van CHS verdeeld via wél overwogen, geselecteerde meubel retailers, die de nodige kennis en know how hebben. Vraag ons gerust naar de dealer in jouw regio.   

Lees ook ons volgend artikel... over de semi artisanale productie van CHS 

 

 

Merk: Carl Hansen & Son

Deel dit artikel:

Contacteer ons

Carl Hansen & Son in uw volgend project

Kris Pieters - Zaakvoerder staat u hierin met plezier bij.
T. +32 (0)9 282 09 21, M. +32 473 36 02 33 of Mail Kris

Kris Pieters Victors Design Agency Copyright: Olivier Van Daele
Blijf op de hoogte

Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen

We sturen eens per maand een nieuwsbrief uit.

communicatie en grafisch ontwerp door communicatiebureau Lavagraphics