Ontdek de wondere wereld van handgeweven zijde van Jim Thompson

Lees verder Icon

 Victors Design Agency
vrijdag 7 juli 2017

"A chair should have no rear view. It should be beautiful from all angles" was een uitspraak van Hans J Wegner over zijn - ondertussen iconische - Shell Chair (CH07 - smiley chair). Vandaag wordt er een nieuw hoofdstuk geschreven... met de lancering van 16 unieke modellen van de CH07, bekleed in geselecteerde Jim Thompson handgeweven zijde. 16 modellen, zijnde 4 modellen per kleurgroep: jade groen, saffier blauw, koraal rood en citrus goud.

Jim Thompson werd geboren in 1906 en kende een kleurrijk, cosmopolitisch leven. Hij studeerde architectuur, en tot 1940 bouwde hij diverse huizen in de VS. Als oorlogsvrijwilliger werd hij na de capitulatie van Japan naar Thailand gestuurd. Hij raakte er bijzonder gefascineerd door de Aziatische cultuur en Thaise zijde in het bijzonder.   

Thompson restaureerde eerst het befaamde Oriental hotel, en stortte zich vervolgens op de handgeweven zijde. In die tijd had zijde het concurrentieel zwaar te verduren, door de opkomst van industriële (goedkopere) synthetische alternatieven. Thompson zette eerst een netwerk op van thuiswerkende handwevers. Hij verbeterde hun technieken en kwaliteit. Eerst voor lokale verkoop.  Later werd hieruit zijn bedrijf "The Thai Silk Company" geboren. Met showroom in Bangkok.

Al snel kwamen er meer winkels en meer productielijnen. En er werden lifestyleproducten op de markt gebracht.  In 1950 opende Thompson een showroom op de befaamde, iconische Lower Surawong Road in Bangkok.  En er werd gevolg gegeven aan de groeiende interesse vanuit New York en Californië,... niet in het minst op gang getrokken door Edna Woolman, de charismatische hoofdredactrice van Vogue

Wereldwijde bevestiging kwam er o.m. toen Queen Sirikit van Thailand tijdens een staatsbezoek aan de VS, in 1959, verscheen in een jurk van Pierre Balmain, gemaakt uit handgeweven zijde van Jim Thompson.  En er volgden meer prestigieuze projecten zoals o.m. de restauratie van de Canaletto kamer in Windsor Castle en het Londense Savoy Hotel.

in 1967 was de mysterieuze verdwijning van Jim Thompson wereldnieuws. En meteen ook het onderwerp van veel speculatie, en inspiratie voor diverse boeken en verfilmingen.

De verdwijning van Jim Thompson betekende niet dat zijn werk verloren ging, wel integendeel... In 1980 verhuisde de productie naar het Pak Thong Chai district in noordoost Thailand. Met de volledige integratie van het productie proces in al zijn facetten (van zijde oogst, over kleuring tot stof).

In 1999 werd er een showroom geopend in Singapore en in 2007 werd Jim Thompson Europe opgericht (Munchen). Op vandaag telt Jim Thompson USA 20 showrooms in de VS en Canada. En enkele jaren terug zag ook een Parijse showroom (Rue St. Germain des Près) het licht.   

Jim Thompson is mondiaal de grootste producent van handgeweven zijde. En een wereld bekend merk met imposante referenties en prestigieuze klanten portefeuille.  Het is dan ook niet verwonderlijk dat Carl Hansen & Son en Jim Thompson samenwerken rond de - al even iconische - CH07 van Hans J Wegner....

 

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen

We sturen eens per maand een nieuwsbrief uit.

communicatie en grafisch ontwerp door communicatiebureau Lavagraphics