Ole Wanscher, de Deense Modernist die klassiek met modern combineert...

Lees verder Icon

 Victors Design Agency
dinsdag 28 juli 2015

Ole Wanscher werd in 1903 in Kopenhagen geboren, en was als architect en professor architectuur een leidende figuur in Scandinavisch design. Zijn specialiteit was meubel ontwerp, waarbij hij diverse moderne klassiekers gemaakt heeft.  Vorm, constructie en detaillering waren voor hem de belangrijkste elementen.  

Wanscher studeerde bij Kaare Klint aan de Koninklijke Deense Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, en werkte voor Klint vanaf 1924-1927,... voordat hij zich onafhankelijk vestigde als specialist in meubel design. Wanscher volgde Kaare Klint op als professor aan de Academie voor de opleiding master in meubeldesign.

Ole Wanscher (1903-1985) maakte zijn bekendste producten vnl. tussen eind de jaren veertig en begin de jaren zestig. Hij had veel belangstelling in industrieel geproduceerde kwaliteitsmeubelen en streefde ernaar ontwerpen te maken die voor iedereen begrijpbaar en toegankelijk waren.  Compleet in de geest van de Deense Modernisten. Zijn beste ontwerpen maakte hij in samenwerking met meester meubelmakers zoals Carl Hansen & Son, producent van de Wanscher meubelen. 

Wanscher reisde relatief veel, en de indrukken die hij verzamelde, vind je op vandaag terug in zijn ontwerpen.  Zo is de Egyptian Chair geïnspireerd op een model van plooistoel uit de piramiden, dat hij gezien had in het archeologisch museum in Berlijn. Zijn Colonial Series (stoel, sofa koffietafel) vinden hun creatieve oorsprong in de (Engelse) kolonies, net als zijn Day Bed.  

Kenmerkend voor zijn meubel ontwerp is de zoektocht naar slanke afmetingen en gebogen vormen. Wanscher schreef ook enkele boeken ("De geschiedenis van de kunst van meubilair" - "Vijfduizend jaar meubilair"). 

Een meubel van Ole Wanscher is altijd tijdloos en een slimme investering voor 't leven... 

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen

We sturen eens per maand een nieuwsbrief uit.

communicatie en grafisch ontwerp door communicatiebureau Lavagraphics