Modern Line Sofa van Greta Grossman

Lees verder Icon

 Victors Design Agency
dinsdag 23 augustus 2016

De Zweedse architecte Greta M. Grossman ontwierp haar meest iconische producten in de jaren 40 en 50 van vorige eeuw.  Menig design liefhebber kent zonder twijfel de Gräshoppa vloerlamp (1947) en de Cobra lampen, in de GUBI collectie.  Met de Cobra lampen won Grossman reeds in 1950 de Good Design Award waarmee ze  plaats (en reputatie) verwierf in het MoMA.  

In 1949 ontwikkelde zij de sofa reeks MODERN LINE, waarbij ze als één van de eerste ontwerpers op industriële manier gebruik maakte van de zogenaamde "nosag springs".  Maar los van de technologie was de vormgeving even opmerkelijk: een minimalistische sofa die slank oogt door de fijne pootjes, en daardoor eerder vrouwelijk overkomt. Die fijne pootjes zijn als het ware het "handelsmerk" van Grossman. Vooral de zetel in de lengte van 300 cm is opmerkelijk. Modern Line is ook verkrijgbaar in de lengte maten 80 cm (1 zit), 180 cm (ruime 2 zit), 240 cm (3 zit).

Greta M. Grossman (1906-1999) die van Zweedse origine was, kende een leven in 2 delen: eerst in Europa, om vervolgens in 1940 (oorlog) te emigreren naar California, samen met haar man, de jazz muzikant Billy Grossman. Ze was sterk beinvloed door het Europees mondernisme, dat geïmporteerd  werd door invloedrijke architecten zoals Walter Gropius (stichter Bauhaus) en Ludwig Mies van der Rohe.  Grossman speelde  een belangrijke rol in de definiëring van het mid-eeuwse Californisch modernisme.

Gubi is dan ook fier op de creaties van Grossman die ze terug op de markt mogen brengen. 

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen

We sturen eens per maand een nieuwsbrief uit.

communicatie en grafisch ontwerp door communicatiebureau Lavagraphics