Metropolitan Chair nieuwe versie...

Lees verder Icon

 Victors Design Agency
vrijdag 15 april 2016

De Metropolitan Chair is een ontwerp van Larsen & Bender uit 1949, en werd in 2014 toegevoegd aan de de Carl Hansen & Son collectie. Deze stoel wordt gekenmerkt door zijn duidelijke "présence", met zijn elegante, sculpturale vorm en wel doordachte verhoudingen. De Metropolitan Chair sluit hierdoor goed aan bji de "stijl en geest" van de andere meubelen van Hans J Wegner, en integreert zich dan ook naadloos in de collectie  

In 1949 werd deze "conferentie stoel" gelanceerd tijdens de "Copenhagen Cabinetsmakers Guild Furniture Exhibition",... in een versie met lederen zit en houten rug. De stoel trok veel aandacht vanwege de -  technisch niet evidente - gespannen rug in fineer hout.

Quasi 10 jaar later, in 1960 brachten de ontwerpers de stoel uit compleet in tuigleder. En kreeg veel bijval op de tentoonstelling "The Arts of Danemark" in het Metropolitan Museum of Art (nu genoemd: metmuseum) in New York omwille van de hedendaagse lamineer technieken. Het is ook hier dat de naam van de stoel - Metropolitan Chair -  ontstond: zowat de grootste eer die een stoel kan krijgen.

De families van Ejner Larsen & Aksel Bender Madsen hebben Carl Hansen & Son de toestemming gegeven om de stoel terug in productie te nemen, en hebben het finaal resultaat goed gekeurd en enthousiast onthaald.De samenwerking tussen deze 2 ontwerpers resulteerde in bijna 300 ontwerpen met de Metropolitan Chair als onbetwiste kroonstuk. 

De Metropolitan Chair is een karaktervolle stoel buiten categorie door zijn aparte maatvoering (zithoogte 42,5 cm - totale hoogte 78 cm - diepte 56 cm - breedte 76 cm) en beeldhouwkundige verschijning. Verkrijgbaar met frame in eik of notelaar. Er is een versie in volledig tuigleder (zwart, naturel of cognac). En een versie met lederen zit en fineer rug (eik of notelaar).    

Een "op en top" Carl Hansen & Son product door zijn vakkundige, manuele fabrikatie.  

Dit jaar presenteerde het bedrijf een nieuwe versie die tevens gebaseerd is op de originele tekeningen van de ontwerpers. 

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen

We sturen eens per maand een nieuwsbrief uit.

communicatie en grafisch ontwerp door communicatiebureau Lavagraphics