Een nieuw jaar of niet...er zijn vaste (meubel)waarden!

Lees verder Icon

 Victors Design Agency
maandag 11 januari 2016

Het credo bij een nieuw jaar is traditioneel  "nieuw, nieuw, nieuw". En dat is goed ook, want wij zijn - met jou -  PRO voor de vooruitgang.  Maar laten we ook niet vergeten wat GOED is en BLIJFT.  Er zijn nu éénmaal consumentengoederen die moeiteloos de tijd doorstaan, en blijvende waarden zijn. Denken we bij wijze van voorbeeld aan een uurwerk (Rolex?) dat van generatie op generatie wordt door gegeven... Ook de meubelen van Hans J Wegner - die hij maakte voor Carl Hansen & Son (CHS), de democratische producent (begrijp: betaalbaar) van historische meubelen van Deense Modernisten - hoort in dat rijtje... De investering blijft de moeite waard, en re-edities blijven beter koop dan oude meubelen op de (second hand) vintage markt. JA, er zijn nog zekerheden in 't leven...  

De 'Wishbone chair' (CH24) is ongetwijfeld de meest bekende iconische stoel van Hans J Wegner, gevolgd door de Elbow Chair (CH20)  en de Sawbuck Chair (CH29).  Interessant om weten is dat fabrikanten zoals CHS het ook aandurven om "vergeten meubelen" terug in productie te brengen, waardoor ze hun vertrouwen in "producten van gisteren" in het heden bevestigen. Neem nu de stoel CH33 die pas sinds enkele jaren terug in productie is. De meerwaarde van dit model vind je op vormelijk vlak - sculpturaal in hout - en ook zeer licht qua gewicht. Ook de  CH88 stoel, ontworpen door Wegner in 1955, is recent terug in productie gekomen en biedt perspectief in de project markt.  

Maar ook de tafels van Wegner ziijn "tijdloze blijvers" met de CH327 als meest bekende (en onze favoriet). En de ovalen, verlengbare Wegner tafels (CH337, 338 en 339). Als je bedenkt dat deze tafels reeds in de jaren 60 ontworpen werden, compleet in massief hout. Het zijn bovendien ergonomsche top producten... Wat goed is doorstaat probleemloos de tand des tijds.  

In het gamma 'loungen', is de CH07 - ook bekend als 'Smiley Chair' of Shell Chair van Wegner - een model dat nauwelijks aanbeveling behoeft. Ontworpen in 1960 en (pas) terug in productie sinds 1998. Alweer een vaste waarde... 

In de eerste 3 weken dat Wegner in 1950 voor Carl Hansen & Son aan de slag ging, creëerde hij een andere "lounge stoel" die een klassieker werd: de CH25.  In dit model is meer dan 400 meter papierkoord verwerkt: "ambacht" als toegevoegde waarde!  Een geschoolde vakman is er minimaal 8 tot 10 uur mee bezig om de stoel te "koorden".  Vakmanschap pur sang! 

Maar niet alle "klassiekers" zijn even bekend.  Sommige zelfs compleet miskend (vaak ten onrechte) zoals de CH28 van Wegner, die vormelijk familie is van de Sawbuck Chair (CH29) en zijn inspiratie vond in de Shakers meubelen.  

We zouden Wegner onrecht aandoen om zijn modellen Wing Chair (CH445) en Oculus Chair (CH468) - beide ontworpen in 1960 - te vergeten in de galerij van de tijdlozen

CHS was alvast zo intelligent om verder te kijken dan enkel naar Hans J Wegner: zo brengen zij sinds enkele jaren ook meubelen van andere 'Deense Modernisten', zoals Kaare Klint, Frits Henningsen en Ole Wanscher.  Om te eindigen waar we begonnen: "wat goed is blijft, en laat zich niet inhalen door de tijd!"  

 

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen

We sturen eens per maand een nieuwsbrief uit.

communicatie en grafisch ontwerp door communicatiebureau Lavagraphics