CH25 Design 1950

Lees verder Icon

 Victors Design Agency
zaterdag 31 januari 2015

Toen de CH25 lounge stoel in 1950 door Hans J Wegner ontworpen werd, was dit minstens even  "revolutionair" te noemen als de creatie van de CH24 (Wishbone - of Y-chair) in hetzelfde jaar.  Immers, in die tijd was men 1. niet vertrouwd met gebogen, sculpturale stoelen en 2. noch vertrouwd met het gebruik van geweven papierkoord.

De unieke vormgeving van de CH25 spreekt voor zich; dit model is even tijdloos als... de Rolex van je (groot)vader. Het gebruikte materiaal - zijnde gewoven papierkoord - is een niche product dat in de oorlog een vervang product was voor het sterke sisal.  Wegner apprecieerde zowel de look als de duurzaamheid van geweven papierkoord - een uitvinding van de Zweden- dat... minstens even sterk is als textiel. Sinds de jaren 50 is Carl Hansen & Son één van de grootste verwerkers van dit niche product.

Een getrainde wever werkt minstens 8 tot 10 uur aan het weven van de CH25 waarbij meer dan 400 meter geweven koord verwerkt wordt... meteen begrijpt u de prijszetting van dit bijzondere model (met een Deense loonkost die zelfs nog hoger is dan de Belgische).  De CH25 wordt gemaakt in massieve eik, in verschillende afwerkingen met papierkoord naturel of zwart. Het model wordt beschouwd als een klassieker in het oeuvre van Wegner en wordt sterk gewaardeerd door design kenners.  Zoals jij??? 

 

    

 

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen

We sturen eens per maand een nieuwsbrief uit.

communicatie en grafisch ontwerp door communicatiebureau Lavagraphics