Bestlite serie uit 1930: tijdloze klassiekers blijven actueel...

Lees verder Icon

 Victors Design Agency
vrijdag 24 oktober 2014

80 jaar na datum bewijzen dat de Britse bijdrage aan de Bauhaus beweging fundamenteel was met design dat de tijd doorstaan heeft, kan best met de BESTLITE serie van Gubi. Een creatie van Robert Dudley Best, 1930. Destijds bracht de grootste verlichtingsfabrikant ter wereld, het Engelse Llyod & Best, deze serie uit: het was een echte "stijlbreuk" voor het bedrijf, dat vooral bekend was voor zijn monumentale lusters, o.m. in de Titanic en de Orient Express.

Als jonge design fan reisde Robert Dudley Best in de jaren 20 rond in Europa, en na zijn bezoek aan de tentoonstelling "Exhibition of Modern Design" in Parijs in 1925, was hij wild enthousiast over het werk én de visie van Mies van der Rohe en Le Corbusier. Zo enthousiast zelfs, dat hij studies aanvatte in industrieel design, eerst in Düsseldorf (Duitsland) en dan in Parijs. Best werd zelf een goede vriend van de 'Bauhaus legende' Walter Gropius die hem ten volle steunde.

Terug in de UK startte Best het bedrijf dat zijn vaders familie in 1840 opstartte, nieuw leven in te blazen met creaties van hedendaagse architecten en designers, en ontwierp hij de Bestlite serie. Geheel volgens Bauhaus principes: functioneel, rechtlijnig, praktisch, industrieel produceerbaar met het oog op zowel residentieel als project toepassing, zin voor detaillering, eenvoud, enz. De eerste jaren waren niet evident, en het duurde tot een Japanse krant berichtte over "Bauhaus design in the UK" dat er echt aandacht kwam voor de sublieme lampen serie die Best gecreëerd had. Reeds van bij de start ging het om een familie lampen (10 varianten) met zowel muur-, als wand- , als tafel- en hanglampen en dit in diverse uitvoeringen.

De gevierde Art Deco interieur designer Betty Joel koos voor de Bestlite serie bij de herinrichting van de suites van de Savoy, in het midden van de jaren 30. Maar ook in Buckingham Palace en Downing Street werden Bestlite lampen geplaatst… foto's van Churchill tijdens de oorlog (war kabinet) bewijzen dit. Arch. Wells Coates gebruikte Bestlite in alle 34 flats in het bekend luxueuze Isokon gebouw.

Toen Gubi Olsen en zijn zoon Jacob Gubi een Bestlite lamp opmerkten in een schoenwinkel in Copenhagen, waren ze meteen onder de indruk, en hadden ze intuïtief het gevoel iets speciaal ontdekt te hebben. Na wat research, organisatie en planning reisden ze naar Birmingham waar ze de firma Best & Lloyd in volle teloorgang terug vonden. In 1994 maakten ze een akkoord om de lampen exclusief in Scandinavië te verdelen, en 5 jaar later verwierven ze de internationale rechten voor de totale fabricatie van gans de Bestlite serie. .

Bestlite lampen zijn opgenomen in de permanente collectie van het London Design Museum en V&A. Ook in het Danish National Theatre en het Crosby Street Hotel in New York, schitteren zij nog steeds. Op vandaag wordt deze serie nog steeds toegepast in talrijke projecten en privé woningen. Geheel binnen de visie van en met respect voor de designer Robert Dudley Best. 

Alweer blijkt dat goede producten "de tand des tijds" doorstaan... design uit 1930 nog steeds in productie en toegepast all over the world. Bestlite in Gubi collection    

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen

We sturen eens per maand een nieuwsbrief uit.

communicatie en grafisch ontwerp door communicatiebureau Lavagraphics