Propeller Stool: jaren 30 zijn terug...

Lees verder Icon

 Victors Design Agency
zaterdag 18 februari 2017

De Propeller Stool is een ontwerp van Kaare Klint uit 1930, dat destijds als "te complex" omschreven werd, en dus niet in productie kwam. Nadat het grensverleggend ontwerp in diverse design boeken opdook, werd er in 1956 een eerste prototype gemaakt. Aanleiding was een expositie van Kaare Klint - zowat de "grootvader van de Deense Modernisten". Pas in 1962 (acht jaar na de dood van Klint) kwam de Propeller Stool in productie (Carl Hansen & Son).

De Propeller Stool reflecteert een bijzondere oefening in wiskundige constructie: twee propeller vormige poten zijn perfect rond wanneer ze samen gevouwen worden. Geen sinecure om te produceren want weinig houtsoorten zijn geschikt: men heeft immers lange en sterke houtvezels nodig die de slanke en gesofisticeerde opbouw mogelijk maken. Essenhout is geschikt. 

Design kenners weten de Propeller Stool (vanaf 945 Euro + BT) naar waarde te schatten. Verkrijgbaar in essenhout of gerookt essenhout. Een plateau op de stool transformeert deze naar een lage tafel.

Kaare Klint is ook bekend van de fameuze Safari Chair, een ontwerp uit 1933. Ook in collectie bij Carl Hansen & Son.

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen

We sturen eens per maand een nieuwsbrief uit.

communicatie en grafisch ontwerp door communicatiebureau Lavagraphics