Ontdek het verhaal achter de 'Signature Chair' van Frits Henningsen, ontworpen in 1954

Lees verder Icon

 Victors Design Agency
woensdag 6 mei 2015

Wie denkt dat "loungen" (enkel) van deze tijd is, heeft het goed mis. Want reeds in 1954 creëerde Frits Henningsen de Signature Chair.  Terwijl de meest van zijn jongere tijdgenoten in toenemende mate gebruik maakten van "rechte lijnen", koos Henningsen bewust voor comfort en elegantie, met sierlijke gebogen lijnen. Henningsen maakte vaak eerst een model op schaal.  Zo ook voor de Signature Chair die ontworpen is met behulp van... plasticine, en met tandenstokers voor de poten. In 1954 kwamen minder dan 20 stuks van de Signature Chair in productie. Tijdens het Salone del Mobile 2015 herlanceerde Carl Hansen & Son de Signature Chair: nooit eerder waren reacties meteen zo lovend en enthousiast, zowel bij pers als professioneel publiek. Carl Hansen & Son  lanceerde 2 jaar terug ook al de Heritage Chair van Henningsen. 

Frits Henningsen (1889-1965) staat bekend als een compromisloze ontwerper. Hij beschouwde uitmuntend vakmanschap als het voornaamste kenmerk in zijn werk. En - ook in tegenstelling met veel collega's - streefde hij naar erkenning voor zijn ontwerpen i.p.v. voor zichzelf. Hierdoor werd hij nooit zo populair als sommige andere meubelontwerpers uit zijn tijd. Henningsen stelde de klant centraal. Hij maakte gebruik van zijn grote vakkennis als gediplomeerd meubelmaker.    

De Signature Chair is de laatste meubelcreatie van Henningsen: de kroon van zijn levenswerk.  Zijn "nalatenschap" als één van Denemarken grootste meubelontwerpers. Creatief liet hij zich inspireren door vroege stijlen, zoals Empire, Rococo en 17e eeuws meubelontwerp, waardoor hij overeenkomsten vertoont met zijn tijdgenoot: de bekende Deense Modernist Kaare Klint.   

De Signature Chair is een relatief smalle lounge chair (breedte 66 cm) met poten in massieve eik of massieve notelaar. De zitschelp is binnenin gemaakt in voorgevormd hout voorzien van koud vlamvertragend schuim. Buitenkant afgewerkt in stijlvol leder of stof, naar keuze.  Vanaf Sept. 2015 exclusief verkrijgbaar via een select kransje van de beste interieur specialisten in 't land. Prijs: vanaf 2.358 Euro + BTW (stof) of 2.712 Euro + BTW (leder). Vraag ons gerust naar de verkoop adressen.  

   

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen

We sturen eens per maand een nieuwsbrief uit.

communicatie en grafisch ontwerp door communicatiebureau Lavagraphics